Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
U organizaciji udruga branitelja "Rika Jadro" i "Lučonoše Domovinskog rata" u Kljacima je 3. siječnja 2011. svečano obilježena 19-ta obljetnica trećesječanjskog zaustavljanja srpskih okupatora na Ružićkoj bojišnici. Nakon polaganja vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima kod crkve sv. Ilije u Kljacima, svetu Misu za poginule, ali i preživjele hrvatske branitelje, predvodio je don Vjekoslav Pavlinović uz koncelebriranje župnika župe sv. Ilije fra Ilije Mikulića.
Pozivajući branitelje na očuvanje vrednota za koje su njihovi suborci dali živote don Vjekoslav Pavlinović osudio je medijsku hajku usmjerenu na branitelje kao i politiku relativiziranja i iskrivljivanja naše nedavne povijesti.
Nazočnim braniteljima su se nakon sv. Mise obratili predstavnici udruga i župnik fra Ilija Mikulić, a potom je u organizaciji Etno udruge Petrovo polje upriličen domjenak u prostorijama zgrade općine u Gradcu.

obljetnica 3 sijecnja 1992 99 1 800

Da podsjetimo: 3. siječnja 1992. u 18.00 sati trebalo je stupiti na snagu ranije potpisano primirje između Hrvatske vojske i tzv. JNA u cijeloj Hrvatskoj, pa su četničke horde, u nakani da prije toga otmu što više hrvatskog teritorija, i na drniškoj bojišnici od ranih jutarnjih sati započele žestoku artiljerijsku vatru iz bezbrojnih bitnica. Najžešći artiljerijski i pješački napad četnici su pokušali preko naselja Strunje gdje su ih zaustavili pripadnici HOS-a i 114. brigade HV-a.
Inače, nasuprot Mladićevom kninskom korpusu Hrvatske obrambene snage na potezu od Moseća do Mirlović polja sačinjavali su: Trogirska bojna 114. brigade HV-a, samostalni vod "Skejo" IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban", samostalni vod Umljanovići 113. brigade HV - "Žuti mravi", samostalna satnija "Brodomerkur", samostalni vod "Čavoglave" i samostalna satnija "Mirlović polje".

obljetnica 3 sijecnja 1992 99 2 800

Iako je Domovinski rat tada još bio na samom početku, pa je još više od tri godine i na našoj bojišnici odnosio vojne i civilne žrtve, ipak je 3. siječanj 1992. godine uz 4. i 5. kolovoz 1995., jedan od najznačajnijih datuma, jer je to bila prekretnica koja je pokazala snagu hrvatskih obrambenih snaga i na našem području, te od toga dana više niti milimetar hrvatskog teritorija na ovom dijelu drniške bojišnice nije pao u neprijateljske ruke, a teški gubici u ljudstvu i tehnici bili su četnicima poruka da će na Hrvatskoj ipak naposljetku polomiti zube, što se i dogodilo tri i pol godine kasnije.