Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
mosec 33 0 565

Najmanje naselje općine Ružić smješteno je uz sami rub istoimene planine. Četrdesetak obitelji brojalo se 2001. sveukupno 103 stanovnika. Na Gornjem ili (starom) Moseću živi još sasvim mali broj ljudi koji se bavi stočarstvom, što je u prošlosti bila glavna i jednina djelatnost.

Donji Moseć, koji se smjestio točno na mjestu gdje se spajaju planina Moseć i rijeka Čikola urbanije je mjesto gdje obitava većina stanovništva. Dobar dio se i onamo bavi stočarstvom i proizvodnjom mlijeka te poljoprivredom i povrtlarstvom, a manji broj je zaposlen po obližnjim poduzećima.

Moseć je za vrijeme Domovinskog rata bio najisturenija crta hrvatske obrane i nalazio se točno nasuprot jakog četničkog uporišta Baljaka. Četiri godine četnici su ga razarali čim su god stigli, a u nekoliko su puta pokušali i pješačke napade, ali bez uspjeha. Moseć je ostao ono što je.

Iako sa malim brojem stanovnika, Moseć i danas nije malodušno mjesto, jer se njegovim ulicama i danas čuje dječji smijeh i graja, a niču i novi objekti.