Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
gradac 31 0 565

Selo Gradac dobilo je ime po tvrđavi-gradu koju su podigli članovi obitelji Šperović. Gradac je središnje i najbrojnije naselje općine Ružić. 2001. imalo je 341 stanovnika, što je istini za volju tek nešto više od polovice stanovnika iz 1971. godine, ali ipak predstavlja relativno najmanji pad stanovnika u odnosu na druga općinska naselja. Gradac je danas najkompaktnije naselje općine Ružić, gotovo u cijelosti sagrađeno nakon 2. svjetskog rata, kada su se stanovnici spustili iz tzv. Gornjeg Graca, koji se nalazi na obroncima Svilaje.

U Gracu se uz zgradu općine nalaze i sve ostale bitne ustanove i institucije: crkva Porođenja BDM - Male Gospe, osnovna škola Antuna Mihanovića Petropoljskog - područno odjeljenje Ivana Meštrovića, dječji vrtić Ježići, matični ured, a odnedavno i novouređeni poštanski ured 22322 Ružić. Tu je više trgovina i ugostiteljskih objekata. Uz to je u mjestu više lokacija pogodnih za bavljenje raznim društvenim i kulturnim djelatnostima, pa je to naselje danas relativno perspektivno.

Gradac je naseljen još od pradavnih vremena o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi, a od 2005. otvoren je i župni muzej u kripti župne crkve, koja je sagrađena na starokršćanskoj crkvi sv. Petra iz srednjeg vijeka, čiji su dijelovi ostali sačuvani unutar kripte.
U Gracu postoji više gospodarskih privrednih subjekata i obrta, dok je ostatak stanovništva zaposlen po javnim ili privatnim poduzećima ili se bavi poljoprivredom i stočarstvom.