Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr

Unatoč hladnom vremenu i oštroj buri Noć muzeja u Otavicama i Ružiću privukla je veliki broj posjetitelja. Njih nekoliko stotina okupilo se već na Banovači, dok se veći broj ljudi priključio kod crkve Presvetog Otkupitelja. Uz mještane okolnih naselja, predstavnike županije i županijske turističke zajednice, na čelu sa županom Goranom Paukom i direktorom turističke zajednice Šimom Vlašićem, te brojnih tiskanih i elektronskih medija, u manifestaciji je sudjelovalo i pedesetak učenika srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša sa svojim profesorima.
Pristune su na početku pozdravili načelnik općine Ružić Josip Sučić i ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara. Zatim ih je kustosica Muzeja Ivana Meštrovića Zorana Jurić povela u šetnju po točkama programa, od antičkog spomenika rimskom vojniku na Banovači preko Meštrovićeve obiteljske kuće, gdje je svoje radove izložio i Meštrovićev nećak Trpimir, do škole i antimalarične stanice koje je izgradio i Otavicama darovao Ivan Meštrović.
Polusatna šetnja od Banovače do crkve Presvetog Otkupitelja, uz zaustavljanje na bakljama osvjetljenom mostu preko rijeke Čikole, dala je mističnu dimenziju ovoj iznimnoj manifestaciji. Svjetla ferala, narodne nošnje Petrova polje, zvuci već pomalo zaboravljenih pjesama i prigodno osvjetljen kompleks Meštrovićeva Mauzoleja učinili su ovu hladnu noć gotovo nestvaranom u simbiozi tradicionalnog naslijeđa Petrova polja i vrhunskog umjetničkog blaga jednog od najvećih umjetnika secesije.
U prepunoj crkvi Presvetog Otkupitelja kustosica Jurić nazočnima je predstavila to vrhunsko djelo našeg slavnog kipara i njegovo vječno počivalište, a ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića zahvalio je svima koji su dali doprinos ovoj veličanstvenoj manifestaciji te pozvao sve na prigodni program ispred recepcije kompleksa.
Članovi Etno udruge Petrovo polje postavili su ispred recepcije bogat etno štend na kojem su izložili brojne etnografske predmete i autohtone prehrambene proizvode. Zasigurno najcjenjeniji među njima bili su drniški pršut našeg višestruko nagrađivanog proizvođača Ante Reljanovića Badže iz Otavica i mišni sir obiteljskog gospodarstva Vukušić iz Mirlović polja. Članice Etno udruge pripremile su tradicionalni kruh ispod peke, uštipke, fritule i druge delicije petropoljskog kraja. Nije nedostajalo ni dobrog vina, između ostalog i iz konobe načelnika Sučića. Među najpopularnijim, premda ne i autohtonim jelima, bio je vrući čips kojeg je gostima pripremao i služio vijećnik Općinskog vijeća Joško Cigić.
A kad je trpeza prepuna dobre hrane i pića, kad su tu "momci i cure" u narodnim nošnjama, pjesma i ples neizostavan su produkt. Uz članove i članice folklornog ansambla Etno udruge Petrovo polje goste su uveseljavale i klape Krakun iz Splita i Zvono iz Kistanja.
Program pod nazivom "U Meštrovićevom rodnom kraju pod svjetlom ferala" nastavljen je obilaskom zbirke djela Ivana Meštrovića u Gradskom muzeju Drniš, a u Ružiću su do kasnih noćnih sati ostali oni više vični veselici, a manje vrhunskoj umjetnosti. No, i to je dio našeg bogatog naslijeđa.

Dalibor Durdov