Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
U organizaciji KUD-a Sveti Ilija Kljaci, župe sv. Ilije proroka i Općine Ružić započelo je svečano obilježavanje blagdana sv. Ilije proroka, zaštitnika župe Kljaci koja obuhvaća naselja Kljake, Čavoglave, Mirlović Polje i dio naselja Umljanovići. Ove će godine po prvi put proslava potrajati više dana zahvaljujući prije svega KUD-u Sveti Ilija Kljaci čiji su članovi dali nemali doprinos da se ovoj nekad širom Dalmatinske zagore čuvenoj fešti povrati dio stare slave.

Program je započeo na sam blagdan zaštitnika župe molitvom i svečanim polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Vijence su položili izaslanstva Udruge obitelji poginulih branitelja, Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – župe sv. Ilije, HVIDRA-e Drniš, Općine Ružić, KUD-a Sveti Ilija te HDZ-a Općine Ružić. Nakon procesije s kipom sv. Ilije svečanu Svetu Misu na kojoj je koncelebriralo desetak svećenika predvodio je fra Perica Maslać, župni vikar župe Gospe van grada u Šibeniku.

Po završetku liturgijskog dijela proslave KUD Sveti Ilija izveo je kraći kulturno-zabavni program, dok je u večernjim satima u organizaciji malonogometnog kluba Kljaci odigran revijalni malonogometni turnir. Turnir je održan na novouređenom malonogometnom igralištu koje je uz financiranje općine i izniman dobrovoljni rad mještana ovih dana dobilo i nove tribine. Na turniru su sudjelovale ekipe „Stari“, „Mladi“, „Vatrogasci“ i „Ostali“. Rezultat već nitko ni ne pamti jer on nije ni bitan, bitno je druženje i sjećanje na one koji su dali najveću žrtvu za našu slobodu – hrvatske branitelje. Inače, financijska sredstva uprihodovana sa samog turnira namijenjena su dovršetku malonogometnog igrališta kojemu su Kljačani dali ime „Domovina“ i uz koje je već uređen i zog za balote, a upravo se radi i na poboljšanju rasvjete i uređenju okoliša cijelog kompleksa.

Vrhunac Ilindanskih dana, barem onog pučkog dijela, bit će u subotu, 23. srpnja kad će u organizaciji KUD-a na platou ispred crkve sv. Ilije biti upriličen bogat kulturno-zabavni program, uz nastup desetak KUD-ova, izbor Ilindanske lipotice te koncert Totem banda i tamburaša do ranih jutarnjih sati.

Molimo Boga i svetog Iliju, zaštitnik od gromova, da svoju vjernu župu zaštiti od kiše i nevere koju zovi meteorolozi te da cijela fešta prođe na radost organizatora i gostiju.