Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Na gornjem Moseću, kod crkve sv. Martina u subotu, 23. srpnja održan je prvi organizirani susret Mosećana i njihovih potomaka razasutih širom Hrvatske i svijeta. U naselju koje broji tek desetak stalnih stanovnika, i to skoro isključivo starije životne dobi, u subotu se na jutarnjoj svetoj Misi okupilo oko 150 potomaka Mosećana sa svih strana svijeta.

Procesiju i svetu Misu predvodio je fra Josip Matić, župnik župe Svete Marije u Gradcu kojoj pripada i crkva sv. Martina na Gornjem Moseću. Propovijedajući fra Josip je istaknuo primjer svetog Martina koji je na Božji poziv napustio svoj dom u Panoniji kojoj se naposljetku ipak povratio, uspoređujući to sa odlaskom stanovništva Moseća na sve strane svijeta, ali i pozivajući ih da se vrate korijenima, barem nakratko i privremeno.

Vrijeme nažalost nije bilo naklonjeno Mosećanima ove subote. Nebo se još od jutarnjih sati smračilo i zaprijetilo, a tek što je procesija završila i započela sveta Misa, nebo se spustilo na zremlju i polusatni pljusak natopio je žednu zemlju, ali i omeo planove organizatora.

Popodnevni kulturno zabavni program bio je još slabije sreće, pa je KUD Sveti Ilija Kljaci nastupio doslovno pod prolomom oblaka, a samo najhrabriji gosti ostali su pod kišobranima nagraditi trud pjavača, dok se većina sudionika i gostiju sklonila pod improvizirane šatore. Hvatajući rijetke trenutke kad je kiša posustajala svoje su nastupe odralili Etno udruga Petrovo polje, pučki pjesnik Stipe Grcić i guslar Dane Jurić, dok je ostatak predviđenog zabavnog programa otkazan. Ipak, kako se vrijeme pred noć smirilo, Mosećani su se ostali družiti do kasno u noć. Valjda će iduće godine biti bolje sreće.