Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr

Dobrovoljnim radom desetak mještana Ružića, Gradca, Moseća i Otavica u subotu 1. listopada započelo je uređenje budućeg kompleksa spomen obilježja žrtvama 2. svjetskog i Domovinskog rata, točnije zemljani i betonski radovi na uređenju platoa budućeg spomenika.

Naime, na 15. sjednici od 20. svibnja 2011. godine Općinsko vijeće Općine Ružić jednoglasno je donijelo odluku da se krene u izgradnju spomenika, a za lokaciju je izabran plato uz rijeku Čikolu kod Matića mosta u Ružiću.

Inače, uz dva spomen obilježja u grobljima u Gradcu i Kljacima koji se podignuti u spomen na poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, ne postoji niti jedno spomen-obilježje žrtvama 2. svjetskog rata, kao ni civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Civilne žrtve Domovinskog rata, koliko god brojka od 14 ubijenih izgledala tragično, relativno su minorne u usporedbi sa stradanjima naših očeva za vrijeme 2. svjetskog rata. Prostor današnje Općine Ružić u 2. svjetskom ratu doživio je stravične zločine za koje ne samo da nitko nije odgovarao, nego se tim nevinim žrtvama ni do danas nije odala dostojna počast.
Prema nepotpunim podacima, partizansko-četnička koalicija je za vrijeme 2. svjetskog rata i neposrednog poraća ubila preko 400 stanovnika naše općine, najčešće civila i to zvjerskim metodama.
Dr. Fra Petar Bezina u knjizi Župljani župa povjerenih Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja Žrtve rata donosi imenom i prezimenom, te mjestom i načinom pogibije popis od 410 žitelja naše općine koji su poginuli u 2. svjetskom ratu: Čavoglave 61, Gradac 84, Mirlović Polje 33, Moseć 39, Kljaci 78, Otavice 44, Ružić 35, Umljanovići 36 . Ali čak i taj popis prema svjedočenjima pojedinih žitelja naše općine nije cjelovit, tako da je stvarna brojka poginulih u 2. svjetskom ratu vjerojatno bliže brojci od 500. Ovo spomen-obilježje želi konačno ispraviti povijesnu nepravdu zatvaranja očiju pred partizansko-četničkim zločinima te odati dužnu počast svima koji su dali život za Domovinu, bez obzira bili oni vojnici ili civili, jer je njihova žrtva neizbrisivo ugrađena u temelj naše državnosti.

Izgradnju spomen-obilježja financirat će Općina Ružić, ali se pozivaju svi gospodarstvenici i poduzetnici koji su u mogućnosti uključiti se u izgradnju da to i učine, kako bismo uistinu zajedničkim snagama izgradili nešto na što ćemo biti ponosni. Ovim putem zahvaljujemo poduzeću Mikrosiverit – za Dom koje se prvo uključilo u akciju donacijom materijala i građevinske mehanizacije, a nadamo se da će i drugi gospodarski subjekti s prostora naše općine slijediti primjer tog poduzeća. Naime, planirano je da većinu radova odrade naši žitelji dragovoljnim radom bez naknade, a svi oni koji nisu u mogućnosti izravno se uključiti se u radove mogu dati svoju potporu na neki drugi način.

Sve dodatne informacije o projektu i uključivanju u njega mogu se dobiti na tel. 022/872-811 ili mob. 099/7333-587