Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr

Državne i županijske ceste na području Općine Ružić uglavnom su prohodne dok su lokalne nerazvrstane ceste jednim dijelom još uvijek neprohodne ili djelomično prohodne. Nakon trodnevnih snježnih padalina u ponedjeljak je većina lokalnih nerazvrstanih cesta bila očišćena i prohodna za vozila sa zimskom opremom. No snažna bura koja je zapuhala u ponedjeljak navečer i nije prestajala sve do noći na srijedu na pojedinim je dionicama stvorila i po nekoliko desetaka metara duge i metrima visoke snježne nanose, tako da je praktički poništila trodnevni rad angažirane mehanizacije. U toku današnjeg dana iznova je probijen dio tih prometnica, a ostatak će se nastaviti sanirati sutra.

Danas je osobita pozornost bila usmjerena na zaseoke Drvenjak u Mirlović Polju gdje je već šest dana izolirano više od dvadeset mještana, te na Gornji Moseć gdje također u izolaciji obitava petnaest ljudi, pretežito starije životne dobi.

Nakon više neuspješnih pokušaja danas kroz jutro na Gornji Moseć se uspjela probiti ekipa JVP Drniš sa načelnikom Općine Josipom Sučićem te jedno terensko vozilo koje su organizirali potomci i rodbina Mosećana. Tom su akcijom Mosećanima dostavljene nužne živežne namirnice i lijekovi. Nakon što su u dva navrata županijsku cestu do Gornjeg Moseća probili teški strojevi Županijske uprave za ceste u toku sutrašnjeg dana bi trebalo istu očistit i ralicom te posuti solju, što bi prometno deblokiralo to naselje i omogućilo mještanima nesmetanu komunikaciju sa Drnišom.

Sa zaseokom Drvenjak u Mirlović Polju stvari su i dalje složene, no ne i kritične, zahvaljujući jednoj plemenitoj životinji. Naime, budući da svi pokušaji mehanizacije koju je Općina angažirala nisu dali rezultata, a da DUZS nije uspio iznaći mogućnosti da se mještanima dostave osnovne živežne namirnice, iste su dostavljene uz pomoć – magarca. Izrazito nepovoljan i brdovit teren i cesta se oštrim serpentinama bila je prevelik zalogaj za bagere-"kombinirke", a svi vapaji koje je općina uputila Nadcestariji Drniš ostali su bez rezultata, pa su mještani Drvenjaka, točnije jedan od njih, sa vjernom teglećom životinjom spustio do zaseoka Drežnica gdje su dostavljene neophodne namirnice za odsječeni zaselak. Tako su Buzovi uz pomoć vjerne životinje s pogonom "na sva četiri kotača" ipak barem donekle opskrbljeni pred novi snijeg.

U toku sutrašnjega dana bageri će nastojati iznova očistiti sve važnije lokalne nerazvrstane ceste, a očekujemo da će i ralice ŽUC-a nakon saniranja županijskih cesta pružiti pomoć na nerazvrstanim cestama. Naposljetku, ipak je proglašena elementarna nepogoda, pa kao jedinica lokalne samouprave očekujemo odgovarajuću reakciju županijskih institucija.

Građane još jednom molimo za strpljenje jer je zbog razmjera elementarne nepogode koja je zadesila cijelu županiju nemoguće u kratkom roku sanirati sve nastale probleme. Također molimo sve građane koji su to u mogućnosti da iskoriste vrijeme do novog najavljenog snijega kako bi obnovili zalihu namirnica, te da pri tomu pokažu solidarnost prema svojim starijim i nemoćnim sumještanima.