Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Na večerašnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Općine Ružić sagledavalo se stanje na području općine u svezi sa ekstremnim vremenskim uvjetima koji traju već punih sedam dana. Konstatirano je kako je situacija na području naše JLS pod kontrolom i da najveći dio općine spremno čeka vikend i novi najavljeni snijeg. Građani su se uglavnom opskrbili namirnicama i ostalim potrepštinama za vikend, a nadležne službe prate rizične skupine i izolirana područja. Stožer je u stalnom kontaktom sa DUZS-om i HGSS-om u slučaju potrebe za hitnom intervencijom.

Građevinska mehanizacija i danas je radila na čišćenju neprohodnih lokalnih nerazvrstanih cesta, pa se može se zaključiti kako je do kraja današnjeg dana velika većina njih prohodna, premda ne i idealna. Naime, mehanizacija koju općina koristi nije namijenjena za čišćenje snijega, tako da na prometnicama i nakon čišćenja ostaje 3-10 cm snijega, a na uzvisinama ponegdje i više. Ipak, u takvom stanju svi su putovi prohodni uz upotrebu zimske opreme, to jest zimskih guma i lanaca za snijeg. Izuzetak su izrazito strme ceste poput onih u zaseocima Prnjaci, Čajina glavica i Perkovići u Kljacima koje su strojevi čak i uz vrlo riskantne manevre pokušali očistiti, ali su to uspjeli samo djelomično.

Nažalost, još uvijek je odsječen i zaselak Drvenjak u Mirlović Polju koji je izrazito dislociran i već cijeli tjedan odsječen od svijeta. U toku jutra dostavljeni su lijekovi za jednu stariju ženu, a prema planu do kraja dana je i to naselje trebalo biti deblokirano. No čak ni teška mehanizacija Hrvatske vojske nije uspjela probiti put. Pripadnici Inženjerske bojne Gardijske motorizirane brigade iz Knina krenuli su jutros iz Čavoglava preko Kamenskog s ciljem da okolnim planinskim putem izbiju na najvišu točku i potom se spuste do odsječenog sela. Ali čak je i teška mehanizaciju koju su koristili predvođena bagerom Cat 980B zaustavljena ogromnim snježnim nanosima par kilometara do cilja. Vojnici su dali uistinu sve od sebe, ali ekstremni vremenski uvjeti bili su jači, tako da su ostali na terenu do u noć u nastojanju da izvuku strojeve iz polarnih uvjeta koji vladaju na Svilaji. Neposredno prije objavljivanja ovog priloga iz zapovjedništva Gardijske motorizirane brigade javljeno je kako će sutra iznova pokušati proboj sa još jačim strojem na gusjenicama.

Za vikend je najavljen novi snijeg, a potom smirivanje vremena, pa se nadamo da će se od ponedjeljka situacija početi normalizirati. Do tada građane molimo za strpljenje i suradnju.