Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Nakon punih dvanaest dana blokade stanovnici zaselaka Drvenjak, Doci i Pasci na Svilaji konačno su sinoć izašli iz izolacije i dobili priliku opskrbiti se potrebnim namirnicama. Pripadnici inženjerijske bojne Gardijske motorizirane brigade iz Knina pod zapovjedništvom natporučnika Stipe Ćurića u nedjelju u večernjim satima deblokirali su prvo Drvenjak oko 18.00 sati, a potom i Doce, te naposljetku 1000 metara visoke Pasce negdje oko 22.00 sati. Tamo su ih toplim grahom i raširenih ruku dočekali pastiri na čelu sa Antom Tonom Buzovom kojemu je ova deblokada stigla bukvalno u pet do dvanaest, jer je njegovu stadu od nekoliko desetaka krava i teladi već ponestalo hrane i vode. Pripremili su se ovi vrijedni ljudi za surovu zimu na Svilaji kao i svake godine, ali ih je dužina i količina padalina ipak iznenadila, kao i cijelu regiju, uostalom.

Da podsjetimo, nakon neuspjelog proboja vojnim bagerom preko Kamenskog prije dva dana sada je na Svilaju stigao gusjeničar Dozer D-6. Popularna „šestica“ krenula je „u glavu“ najtežim mogućim putem, izravno od zaseoka Drežnica i za manje od sat i pol proboja bez po muke stigla na Drvenjak, a nekoliko sati kasnije i na posljednji cilj – Pasce.

Nakon deblokade Svilaje i današnjeg djelovanja građevinske mehanizacije po naseljima u potpunosti su prohodne sve važnije nerazvrstane ceste u Ružiću, Gradcu, Otavicama, Moseću Umljanovićima i Mirlović Polju, a u toku sutrašnjeg dana dovršit će se čišćenje preostalih lokalnih nerazvrstanih cesta u Kljacima i Čavoglavama, te kraćih dionica po ostalim naseljima. Povoljne vremenske prilike bez padalina i sunčano vrijeme poput današnjeg trebalo bi kroz nekoliko dana u potpunosti normalizirati stanje u prometu, a onda bi snijeg mogao ostati tek kao zimska radost.