Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Nakon prošlogodišnje akcije čišćenja ili bolje rečeno probijanja oko 1500 metara dugog puta do obiteljske kuće Ivana Meštrovića u planinskom dijelu Otavica, Općina Ružić uz svesrdnu pomoć mještana Otavica započela je i s konkretnim radovima na uređenju tog puta.

Nakon što je mehanizacijom put proširen, odnosno odstranjeno korijenje i drugi ostaci desetljećima bujale vegetacije, ovih je dana sanirana najkritičnija dionica tog puta u dužini od cca 200 metara koja je zbog velikog uspona na vrlo kratkom potezu bila praktični neprohodna za bilo kakva vozila. Mještani Otavica izvrsno su se organizirali i u cijelosti odradili sve potrebne radove, a sudjelovali su čak i u kupnji materijala, to jest armaturnog željeza, dok je općina financirala cca 10.000 kuna za upotrebu mehanizacije te 20.000 kuna za beton.

Na prošlogodišnjem natječaju prema Turističkoj zajednici RH Općina Ružić i Muzeji Ivana Meštrovića nominirali su projekt uređenja predmetnog puta, ali su nažalost odobrena tek minimalna sredstva u iznosu od 10.000 kuna koja su iskorištena za kupnju 5 klupa i koševa za smeće. Oni će u narednom periodu biti razmještene na nekoliko lokacija uz buduću turističku stazu do Meštrovićeve obiteljske kuće.

Inače, kuća u kojoj je odrastao Meštrović dva je puta zapaljena od strana četničkih vandala i do danas nije obnovljena. Dodatni problem je što objekt koji se nalazi u privatnom vlasništvu nije uvršten ni u jednu kategoriju zaštite, te ne postoji osnova po kojoj bi lokalna samouprava ili druga državna tijela ulagala u njegovu obnovu. Stoga očekujemo od Ministarstva kulture RH, a ponajprije od Muzeja Ivana Meštrovića, da se ozbiljnije zauzmu za revalorizaciju Meštrovićene obiteljske kuće jer je sramota da objekt u kojem je odrastao taj veliki umjetnik, i koji je samo zahvaljujući pukoj slučajnosti rođen negdje drugdje, nije niti zaštićen niti obilježen, već sa nalazi i stanju opasnosti od potpunog nestanka sa lica zemlje. Čovjek koji je tolika svoja djela neprocjenjive vrijednosti i brojne vrijedne nekretnine darovao hrvatskoj državi i narodu zacijelo ne zaslužuje takav tretman.

Mještani Otavica ovom i drugim slučnim akcijama pokazali su predanost ovoj ideji, a Općina Ružić ulaganjam blizu 300.000 kuna u obnovu objekata na Banovači te ovog i drugih sličnih projekata, s obzirom na svoj više nego skromni proračun također je posvjedočila spremnost na maksimalni angažman. Na redu su institucije i ustanove koje bi po svojoj prirodi trebale skrbiti o ovakvim objektima. Ovo je još jedan javni poziv svima!