Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Dva mjeseca od potpisa ugovora ovih predblagdanskih dana privode se kraju radovi na krovištu škole i antimalarične stanice u Otavicama. Tako su nakon više od dva desetljeća nebrige ova dva vrijedna objekta zaštićena od daljnjeg propadanja. U ovoj prvoj fazi, osim što su oba objekta dobila novi krov, riješena je i kompletna međukatna drvena konstrukcija u školi.

Radove u vrijednosti od 416.000 kuna sufinanciralo je Ministarstvo kulture RH sa 200.000 kuna, a županija Šibensko-kninska sa 50.000 kuna. Ovim putem zahvaljujemo i jednima i drugima – Ministarstvu kulture što je nakon toliko vremena konačno prepoznalo važnost ovog projekta, a županu Pauku jer je sredstva osigurao iako ona nisu bila predviđena županijskim proračunom. Ostatak građevinskih radova, izradu troškovnika te troškove nadzora u sveukupnom iznosu od cca 200.000 kuna snosila je Općina Ružić.

Slijedeća faza sanacije ovih objekata jest ugradnja građevinske stolarije, bez koje bi drvena građa međukatne konstrukcije, a i sami objekti i dalje bili nagrizani vremenskim prilikama. U kontaktima sa Muzejima Ivana Meštrovića te Konzervatorskim odjelom u Šibeniku odmah po završetku blagdana pristupit će se izradi troškovnika stolarije. Budući da se objekti ovim projektom vraćaju u svoje prvobitno stanje bit će potrebno temeljito proučiti foto-dokumentaciju u arhiva Muzeja Ivana Meštrovića kako bi se ugradila odgovarajuća replika izvorne stolarije.

Općina Ružić predvidjela je u proračunu za 2013. godinu 130.000 kuna za nastavak sanacije ovih objekata, a projekt sanacije prijavljen je i na trogodišnji program Ministarstvu kulture RH. Držimo da će ministarstvo i ove godine pozitivno odgovoriti na naš program te osigurati određena sredstva kako bi se nastavilo sa spašavanjem ovih objekata.

Pozitivan stav struke posvjedočili su u svojem jučerašnjem obilasku gradilišta ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara i konzervator Konzervatorskog odjela u Šibeniku Ivo Glavaš. Obojica su izrazila veliko zadovoljstvo načinom i obimom radova koji su izvedeni u ovoj fazi, te obećali svoju svesrdnu pomoću u budućnosti.
Ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića također je obećao, čim se jedna od ove dvije zgrade stavi u funkciju, dislocirati nekoliko vrijednih Meštrovićevih originalnih dijela iz galerije u Splitu i Zagrebu u Otavice, uključujući i tri do sada javnosti nepoznata rada od mulike.