Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Manifestacija Dani kršćanske kulture ni ove godine nije zaobišla Otavice i Ružić. Program pod nazivom "Umjetnost kao otkupljenje za vječni život" već treću godinu zaredom dovodi veliki broj posjetitelja u Crkvu Presvetog Otkupitelja, pa je taj neveliki brežuljak što motri na Petrovo polje i ove zimske nedjelje bio stjecište mnoštva vjernika i poklonika kulturnih zbivanja.

Duga kolona župljana okolnih župa i posjetitelja iz Splita, predvođena članovima Etno udruge Petrovo polje i KUD-a Sveti Ilija Kljaci odjevenim u tradicionalne narodne nošnje, krenula je u 10.30 sati simboličnom stazom uprizorujući zadnje korake ovozemaljskog života Gospodina Isusa Krista. Kompleks Crkve Presvetog Otkupitelja još jednom je pokazao snažnu gotovo simbiotsku vezu s ovom vrstom pobožnosti. Četristotinjak metara duga kamena staza što vijuga od ulaza u kompleks do same crkve koja je ujedno i grobnica te posljednja postaja križnog puta iznova se predstavila kao idealno mjesto za ovu vrstu pobožnosti, toliko upečatljivo da bi vrijedilo porazmisliti i o mogućnosti postavljanja trajnih postaja križnog puta duž staze. To ostavljam na razmišljanje onima što skrbe o ovoj vrijednoj ostavštini.

Da je ova već tradicionalna manifestacija draga ne samo žiteljima Petrova polja nego i našem nebeskom Ocu dokaz je lijepo i gotovo ugodno vrijeme što se čudom preobratilo nakon niza dugih kišnih tjedana i hladne orkanske bure. Ovo nedjeljno jutro zima kao da je zaustavila svoj ratni stroj i proglasila jednodnevno primirje kako bi propustila pobožnu povorku petropoljskog puka da se pokloni mukama Gospodina Isusa Krista. Jer, već u popodnevnim satima, kad se povorka razišla, nebo se smračilo, a ubrzo je počela nova ledena kiša.

Crkva je i ovog puta bila pretijesna da primi sve pristigle vjernike, pa je veliki broj njih Svetu Misu koju je kao i križni put predvodio fra Josip Jukić, slušao ispred, na suncem obasjanoj glavici, a pravu proljetnu atmosferu tek je malo poremetio prohladni sjevernjak.

Posjetitelji su potom imali priliku vidjeti kratki filmski uradak redateljice Ivane Zaninović "Fundus 60", kojeg je mlada autorica snimila povodom 50. obljetnice smrti Ivana Meštrovića. Film je kroz dvadesetak minuta ispričao priču o Meštrovićevom životu i djelu kroz funduse Galerije Meštrović, Meštrovićevih Crikvina - Kaštilca u Splitu, Atelijera Meštrović u Zagrebu i Crkve Presvetog Otkupitelja, posebice ukazujući na Otavice kao mjesto gdje je Meštrović upio svoje životno nadahnuće.

Zadnja točka programa, ali nipošto manje zanimljiva, bio je polusatni korizmeni koncert "Stala plačuć' tužna Mati" pjevačkog zbora "Neuma" iz Drniša pod vodstvom profesorice Jelene Prpe. Kao i prošle godine, premda s drugačijim repertoarom, Drnišani su pružili vrhunsku izvedbu spleta korizmenih tema.

Dalibor Durdov