Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Već devet godina manifestacija „Dani kršćanske kulture“ održava se i u našem kraju, ove godine po prvi puta sa višednevnim programom.

Uz tradicionalni Križni put i Svetu Misu u Crkvi Presvetog Otkupitelja, ove se godine organizira i dvodnevna izložba „Ivan Meštrović i zavičaj“ u zgradi obnovljene Osnovne škole u Otavicama.

Program Dana kršćanske kulture 2018.:

IZLOŽBA „IVAN MEŠTROVIĆ I ZAVIČAJ”
17. - 18. ožujka 2018 od 10 do 16 sati
Osnovna škola u Otavicama

Autorica izložbe: Zorana Jurić Šabić
Grafičko oblikovanje i opremanje izložbe: Josip Rajević, Studio 9
Video-animacija: Dragan Đokić, Studio Baranda

Izložba „Ivan Meštrović i zavičaj“ istražuje i dokumentira umjetnikovu povezanost s zavičajnim Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju, sa naglaskom i sveobuhvatnom obradom remek-djela Meštrovićeve sakralne arhitekture: Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Crkvu je Meštrović dovršio u prosincu 1930. godine, a arhiv o izgradnji, arhitektonski nacrti, crteži za dekoraciju kupole te gipsani portreti za vratnice objekta čuvaju se u Muzejima Ivana Meštrovića.
Meštrovićevu povezanost sa zavičajem možemo promatrati i tumačiti na više interpretacijskih razina, ponajprije slijedeći umjetnikovu biografiju, ali i sagledavajući umjetnička ostvarenja nastala u zavičajnim Otavicama (skulpture, slike i arhitektura). Osim toga, unutar teme istražujemo izvore umjetnikova svjetonazora uvjetovana prilikama i okruženjem u kojemu je odrastao. Isto tako, ukazujemo na dvostrano prožimanje utjecaja (i poticaja) između umjetnika i njegova zavičaja, kojemu je upravo zahvaljujući Meštroviću i njegovim graditeljskim ostvarenjima (obiteljska kuća, osnovna škola, antimalarična stanica i obiteljska grobnica) značajno izmijenjen izgled te unaprijeđena infrastruktura tog malenog sela u Dalmatinskoj zagori. Zato se izložbom stavlja naglasak na Meštrovićevu arhitektonsku ostavštinu te afirmira njegovo djelovanje kao arhitekta, koristeći suvremene metode prezentacije: film i video-animaciju. Ujedno, izložba je postavljena u novobnovljenom prostoru nekadašnje osnovne škole, objektu izgrađenom 1931. godine upravo zalaganjem i marom Ivana Meštrovića te prema njegovim idejnim nacrtima.  

DEKANATSKI KRIŽNI PUT I SV. MISA U CRKVI PRESVETOG OTKUPITELJA KOD OTAVICA
18. ožujka 2018 - 10:30 sati
Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović

Križni put predvodi: fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac
Svetu misu predvodi: fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja
Misu pjeva: Gradski pjevački zbor „Neuma” iz Drniša

(Posjetitelji do Otavica mogu ići besplatnim autobusom iz Splita koji polazi u 9,15 sati s autobusnog kolodvora u Sukoišanskoj ulici ili vlastitim automobilima.)

U intimnom okruženju Meštrovićevog kamenog zdanja posjetitelji će kroz razmišljanja o Kristovom putu prema Kalvariji imati prigodu na poseban način obogatiti duh i proširiti spoznaju o vlastitoj nutrini. Križni put kojeg će predvoditi fra Jozo Jukić uz pratnju vjernika u autentičnim narodnim nošnjama, počinje u podnožju Glavice, a završava na njenom vrhu gdje se nalazi crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović.

„NARODE MOJ LJUBLJENI” – KORIZMENI KONCERT
18. ožujka 2018 - 12:00
Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović

Izvodi: Gradski pjevački zbor „Neuma”, Drniš
Dirigentica: Jelena Prpa

„Narode moj, reci mi, a na čudo sebi, kakvu li sam nepravdu učinio tebi?” – vjerno predočavajući svu bol i muku Isusovu, istinski oslikavajući kršćansku korizmenu tradiciju, vapaji i molitve odjekivat će mističnim ambijentom crkve Presvetog Otkupitelja. Raznovrsnim repertoarom, od samoga početka djelovanja 2010. godine, Neuma redovito duhovnim i svjetovnim programom sudjeluje u obogaćivanju lokalne kulturne ponude te glazbenih događanja diljem Lijepe naše.
Koncert će obilježiti korizmeni napjevi hrvatske tradicijske baštine te autorske skladbe suvremenih i starijih skladatelja, inspirirane ovim pokorničkim razdobljem.

Ulaz na sve točke programa je slobodan.