Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Zamjenik načelnika Općine Ružić Dalibor Durdov i predsjednik uprave JKP Promet Split Miroslav Delić razovarali su jučer o problematici javnog linijskog prijevoza na području Općine Ružić. Temeljem razmijenjenih informacija, a uzimajući prije svega u obzir interese građana Općine Ružić i Grada Drniša, dogovoreno je da će Prometovi autobusi, unatoč ranijim najavama, i nakon 1. kolovoza voziti na liniji 80 Split-Kljaci-Drniš.

Naime, Durdov je izvijestio direktora Prometa o aktivnostima Općine Ružić i Grada Drniša po pitanju očuvanja javnog linijskog prijevoza u sklopu kojih je Općina Ružić 24. srpnja od službe komercijale Prometa i drugih autoprijevoznika zatražila izračun financijskih potraživanja prema Općini u slučaju da bi se broj polazaka na liniji broj 80 smanjio sa trenutnih 17 polazaka dnevno na 10 polazaka dnevno radnim danom, odnosno na 6 polazaka dnevno vikednom i praznikom.

Na temelju tih podataka služba komercijale izvijestila je direktora Prometa, a on Općinu Ružić kako bi se prema okvirnim izračunima potraživanja Prometa, proporcionalno smanjenju broja polazaka, otprilike prepolovila, a točne izračune bi trebalo izraditi kroz idući tjedan.

Kako bi se Općini Ružić i Gradu Drnišu dalo potrebno vrijeme za konzultacije i eventualno sazivanje sjednica predstavničkih tijela na kojima bi se morale donijeti konkretne odluke, a da kroz to vrijeme građani ne bi ostali bez javne usluge, direktor Prometa zauzeo je stav da bi se prometovanje na predmetnoj liniji trebalo nastaviti do daljnjega, ali uz izraženo očekivanje da će se kroz mjesec kolovoz ipak donijeti konačna odluka o modelu daljnjeg funkcioniranja linije, odnosno o odabiru budućeg pružatelja javne usluge.

Kratka kronologija:

Promet je temeljem Uredbe 1370 Europskog parlamenta i Vijeća od svih gradova i općina na čijem području pruža uslugu javnog prijevoza zatražio potpisivanje sporazuma kojim bi se obvezali na razmjerno pokrivanje gubitaka poslovanja na predmetnim linijama.

U prvoj projekciji krajem 2018. godine Promet je od Općine Ružić potraživao godišnji iznos sufinanciranja od 329 tisuća kuna, da bi na sastanku u uredu župana Šibensko-kninske županije 18. lipnja 2019. godine izišao sa novim izračunom prema kojemu se taj iznos popeo na čak 577 tisuća, sve na temelju broja kilometara koje Prometovi autobusi naprave na području naše općine. Izaslanstvo Prometa Općini Ružić i Gradu Drnišu tada je dalo rok do 1. kolovoza za potpisivanje sporazuma, a u protivnom bi od toga datuma obustavili prometovanje linije broj 76 i 80 dalje od Crivaca prema Ružiću, odnosno Drnišu

Na istom sastanku predstavnici Ružića i Drniša zatražili su od Prometa da umjesto okvirnih troškova u što kraćem roku dostavi precizan izračun gubitaka poslovanja kako bi se utvrdilo o kojim se iznosima točno radi. Promet je 15. srpnja Općini Ružić dostavio precizan izračun gubitaka prvog tromjesečja 2019. godine koje je iznosilo 108.681,30 kuna, računajući trenutni broj dnevnih polazaka. Kada se uzme u obzir činjenica da Promet najveće gubitke ostvaruje u trećem tromjesečju kad nema prihoda od putnih karata srednjoškolaca i studenata, a zbog sezone godišnjih odmora ima i znatno umanjeni prihod od prodaje putnih karata zaposlenima, ukupni gubitak na razini godine bi se vjerojatno i dalje kretao u projiciranom iznosu od 550 do 600 tisuća kuna godišnje.

Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije, odnosno činjenicu da potraživanja Prometa predstavljaju čak jednu trećinu izvornog proračuna Općine Ružić, održano je nekoliko radnih sastanaka sa predstavnicima Grada Drniša, a o toj problematici se u više navrata raspravljalo i na sjednicama Općinskog vijeća Općine Ružić.

U pokušaju da se iznađe rješenje pokušao se definirati minimalni broj polazaka koji bi zadovoljio potrebe naših građana te je u tom kontekstu splitskom Prometu kao i lokalnim autoprijevoznicima upućen upit o iznosu sufinanciranja linije koji bi se potraživao od Grada i Općine u slučaju smanjenja broja dnevnih polazaka. JKP Promet Split jučer je u usmenom razgovoru dao svoje okvirne projekcije, a ostali autoprijevoznici bi se trebali očitovati do utorka, 30. srpnja kada je zakazan novi sastanak na ovu temu.

DOWNLOAD

promet ce voziti i nakon 1 kolovoza 533 1 800