Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Energetska kompanija INA jednom godišnje, uoči Dana planeta Zemlje, objavljuje natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata pod nazivom „Zeleni pojas“.
Među prihvaćenim projektima za 2019. godinu je i projekt Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ružić pod nazivom „Zeleni biser Kljaka“.
Zapovjednik DVD-a Ružić Ivica Mikelić upoznao nas je s pojedinostima prihvaćenog projekta:
„Stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih fakulteta, neovisnih stručnjaka za održivi razvoj te predstavnika Ininog Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša te Korporativnih komunikacija odabrala je 16 pobjedničkih ideja među kojima je i projekt našeg DVD-a pod nazivom "Zeleni biser Kljaka".
U sklopu projekta planirano je očistiti protupožarne putove kroz borovu šumu u mjestu Kljake u ukupnoj dužini cca 4 kilometra te očistiti otpad oko slapa Sokolac. Završetkom projekta planiramo nabavku termalnog drona koji će služiti da borova šuma u mjestu Kljake i dalje ostane zeleni biser.
Radovi na projektu su započeli 01. listopada 2019. godine, a završetak projekta očekuje se do 30. lipnja 2020. godine. Trenutno smo u fazi čišćenja zaraslog terena oko slapa Sokolac.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.000,00 kuna, a projektom je osim radova na uređenju okoliša planirana i kupnja motorne pile te termalnog drona koji je opremljen termalnom kamerom koja je od iznimne važnosti prilikom planiranja i gašenja požara, a također i pri pronalasku nestalih osoba jer prema toplini tijela može pronaći nestale osobe.“
U realizaciji projekta sudjeluju dobrovoljni vatrogasci DVD-a i mještani koji su voljni sudjelovati i koje zapovjednik Mikelić poziva da se priključe akciji uređenja prirodnih znamenitosti Kljaka.

Fotografije: Facebook stranica DVD Ružić