Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Kulturna manifestacija Noć muzeja 2020. održat će se u petak 31. siječnja ove godine prigodnim programom u Otavicama i Ružiću.
U sklopu teme ovogodišnje Noći muzeja koja je posvećena velikim obljetnicama hrvatskih muzeja velika nam je čast istaknuti važnu 90. obljetnicu od izgradnje crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Građevina je to koju je kipar Ivan Meštrović izgradio ne samo za sebe i svoju obitelj, već i na korištenje stanovnicima Petrova polja, imajući viziju njihova kulturnog i duhovnog razvoja.
U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati crkvicu za vrijeme trajanja manifestacije od 18:00 do 22:00 sata. Istovremeno, u novoobnovljenoj osnovnoj školi u Otavicama odvijat će se dva programa: izložba posvećena Meštrovićevoj religioznoj umjetnosti iz razdoblja Prvog svjetskog rata pod nazivom „Umjetnost kao molitva“ te video projekcija „110 godina nejunačkom vremenu u prkos“.

Raspored događanja

19:00 – 22:00 Izložba „UMJETNOST KAO MOLITVA – Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića (1914. – 1918.)“
Imajući na umu Meštrovićev izniman doprinos modernoj sakralnoj umjetnosti na polju slikarstva, kiparstva i arhitekture priredili smo izložbu posvećenu njegovoj religioznoj umjetnosti iz razdoblja Prvog svjetskog rata. Meštrovićevi radovi nastali u ovom razdoblju predstavljaju značajan zaokret ka religioznim motivima i temama, koje će od tada pa do kraja njegove umjetničke karijere postati umjetnikova konstantna preokupacija.
Izložba prikazuje 15 radova: skulptura i crteža, kao i video uradak kojim se predstavlja jedan od Meštrovićevih najznačajnijih religioznih ciklusa – kristološki ciklus drvenih reljefa koje je kipar počeo rezbariti 1916. godine, a danas je izložen u crkvici Svetoga Križa u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu.
Izložba ostaje otvorena do 2. veljače 2020.
Autorica izložbe: Zorana Jurić Šabić

19:30 – 22:00 Video projekcija „110 godina nejunačkom vremenu u prkos“
Ove godine navršava se 110 godina od Meštrovićevog predstavljanja fragmenata Kosovskog ciklusa. Godine 1910. godine kipar sudjeluje na trima izložbama – XXXV. izložbi Secesije u Beču, izložbi Meštrović – Rački te na skupnoj izložbi društva Medulić nazvanoj Nejunačkom vremenu u prkos. Video projekcijom prikazat ćemo kiparevu viziju stvaranja Vidovdanskog hrama u kojemu bi svi fragmenti ciklusa bili objedinjeni, a koja nikad nije ostvarena.
Autorica programa: Mia Kragujević

20:00 – 22:00 Druženje i okrjepa
Družimo se u prostoru osnovne škole u Otavicama, uz domaće delicije koje će za posjetitelje pripremiti članovi Etno udruge Petrovo polje.

Napomena: Za posjetitelje je organiziran prijevoz iz Drniša do Otavica.