Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u razdoblju od 23. prosinca 2020. godine do 8. siječnja 2021. godine zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište.
Zahtjeve za izdavanje propusnica građani mogu predati putem sustava e-Građani, na web adresi: https://epropusnice.gov.hr/, a propusnice će izdavati isključivo županijski stožer za osobe koje imaju prebivališta ili stalno boravište na području županije.

Zahtjev za izdavanje propusnice treba sadržavati:
1. Ime i prezime
2. OIB
3. Adresa stanovanja (ulica i kućni broj, mjesto/grad, županija)
4. Relacija putovanja (mjesto/grad polazišta i mjesto/grad odredišta putovanja)
5. Obrazloženje opravdanosti zahtjeva (pružanje medicinske skrbi, putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, drugi opravdani razlog).

Zahtjevi za izdavanje e-propusnica podnose se prvenstveno putem aplikacije e-građani, a građani koji nisu korisnici sustava e-građani propusnicu mogu zatražiti:
a) elektronskim putem na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
b) putem telefona na broj 022/460-720 (svakodnevno od 8 do 22 sata)

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije odobrava propusnice samo u dva slučaja:
1. Za pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb (zahtjev za Propusnicu se podnosi Županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja treba medicinsku skrb, u prilogu je obvezna liječnička uputnica)
2. Putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće (zahtjev za Propusnicu se podnosi Županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja traži propusnicu, u prilogu je obvezna potvrda ili izjava poslodavca)

U svim ostalim slučajevima, propusnice odobrava Ravnateljstvo civilne zaštite RH i ti se zahtjevi šalju na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (info telefon je 0800-8090).

Iznimno, poslodavac može izdati potvrdu zaposleniku (obrazac se može preuzeti na poveznici ispod ovoga teksta) kojom dokazuje da je osoba izuzeta od zabrane napuštanja županije, ali je potrebno eksplicitno navesti razloge napuštanja županije, što je taksativno pobrojano:

a) održavanje prometa ili opskrba
b) zdravstvena zaštita
c) veterinarska zaštita
d) dostava lijekova
e) dostava sanitarnog materijala
f) održavanje komunalne djelatnosti
g) vodoopskrba i odvodnja
h) opskrba energentima

Svi ostali građani za bilo koju svrhu trebaju zatražiti propusnice od županijskog stožera ili Ravnateljstva civilne zaštite.

Inače, Stožer civilne zaštite Općine Ružić i Stožer civilne zaštite Općine Unešić, uzimajući u obzir specifičnosti naše dvije općine i činjenicu da veliki dio stanovništva gravitira susjednoj Splitsko-dalmatinskoj županiji te da mnogi stariji građani ovise o skrbi svojih potomaka koji žive u toj županiji, podnijeli su Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske službeni zahtjev da se zabrana napuštanja prema Splitsko-dalmatinskoj županiji ne primjenjuje za građane naših dviju općina.
Nažalost, za razliku od Grada Zagreba i Zagrebačke županije gdje je nacionalni stožer napravio iznimku i dopustio slobodno kretanje više od milijun građana, zahtjev Općine Ružić i Općine Unešić je odbijen kao neosnovan.

Stoga još jednom naglašavamo kako Stožer civilne zaštite Općine Ružić nema ovlasti izdavati propusnice i neće u tom pogledu moći udovoljiti potrebama svojih građana te molimo one građane koji žive izvan naše županije, a ovdje imaju roditelje i drugu rodbinu o kojoj skrbe, da njihove potrebe u smislu opskrbe i slično obave prije stupanja na snagu Odluke, to jest do utorka 22. prosinca u 24:00 sati.
Stožer civilne zaštite i povjerenici civilne zaštite Općine Ružić će biti u pripravnosti ukoliko se netko od naših građana zatekne u potrebi koju neće moći konzumirati zbog zabrane kretanja pa u tom smislu pozivamo potomke i rodbinu koji imaju takva saznanja da nas obavijeste o tome kako bismo mogli reagirati.

Kontakt podaci Stožera civilne zaštite Općine Ružić:
Telefon: 022/872-811
Mobitel: 091/4333-587
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odluku o zabrani napuštanja županije dostupna je OVDJE 

Obrazac POTVRDA POSLODAVCA možete preuzeti OVDJE 

Upute za primjenu Odluke o zabrani napuštanja područja županija te najčešća pitanja i odgovore možete pronaći OVDJE