Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Povodom divljačkog čina ispisivanja grafita po ogradnom zidu Crkve Presvetog Otkupitelja – (Mauzoleja Ivana Meštrovića), Muzeji Ivana Meštrovića izdali su priopćenje za medije. Priopćenje prenosimo u cijelosti, a Općina Ružić se pridružuje osudi ovog vandalizma te izražava nadu da će počinitelji biti otkriveni i primjereno sankcionirani, tim više što su i brojni drugi javni objekti na području Općine Ružić oštećeni na isti način i najvjerojatnije od strane istih počinitelja.

„U petak ujutro, 2. travnja 2021. godine na vanjskom dijelu ogradnog zida koji okružuje brežuljak na čijem se vrhu nalazi Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović, kod Otavica, osvanuo je grafit. Postupak za sada nepoznate osobe ili osoba grubo je oštećenje zaštićenoga kulturnog dobra i spomeničke lokacije od iznimnog značaja.
U kolovozu 1934. godine napravljeno je stubište koje se sastoji od 120 stuba tamnoga bračkog kamena, a vodi od podnožja Glavice do vrha na kojem se nalazi grobnica obitelji Meštrović. Do studenoga iste godine izveden je ogradni zid koji okružuje okolno zemljište i stupovi na ulazu na koje će se montirati željezna ulazna vrata. Komad zida na kojem je napravljena devastacija nalazi se upravo pored jednog krila spomenutih željeznih vrata.
Ivan Meštrović promišljao je sveukupni izgled kompleksa Crkve Presvetog Otkupitelja, uključujući i vanjski ogradni zid te glavni ulaz sa željeznim vratima. O tome svjedoče i nacrti koji se čuvaju u Muzejima Ivana Meštrovića.
Muzeji Ivana Meštrovića osuđuju ovaj vandalski čin devastacije dragocjene baštine za koju skrbe i koju nastoje očuvati budućim generacijama, te apeliraju na potrebu za sustavnim radom na podizanju svijesti o potrebi njene zaštite i očuvanja.“