Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Nakon jednogodišnje stanke koju je uzrokovala pandemija, kulturna manifestacija Noć muzeja vraća se u Petrovo Polje.

Ovaj petak, 28. siječnja, u vremenu od 12:00 do 20:00 sati posjetitelji Crkve Presvetoga Otkupitelja i Kulturnog centra Otavice moći će uživati u programu koji su za njih pripremili kustosi Muzeja Ivana Meštrovića i Općina Ružić.

Raspored događanja:

Razgled stalnog postava (12:00 – 20:00 h) - Crkva Presvetog Otkupitelja
Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (1883.–1962.) te najbližih članova njegove obitelji. Meštrović je izgradio prema vlastitim nacrtima 1930. godine i tako ispunio namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu. Nakon obavljenih konzervatorsko-restauratorskih zahvata na unutarnjoj kamenoj građi, sanacije kupole te postavljanja rasvjete u unutrašnjosti, crkvica je u 2022. godini zasjala novim sjajem.

Izložba "'Nisu mogli naći većeg da ih proslavi': Meštrovićev spomenik u Chicagu" (18:00 – 20:00 h) - Kulturni centar Otavice (bivša osnovna škola)
Izložba "'Nisu mogli naći većeg da ih proslavi': Meštrovićev spomenik u Chicagu" obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu. Kroz izbor povijesnih fotografija iz razdoblja nastanka spomenika, izložba prikazuje različite faze njegova stvaranja, počevši od samog natječaja, odabranih modela, produkcije, transporta, reakcije javnosti u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, do značenja koja se vezuju uz spomenik danas. Uz fotografije se prikazuje i originalni film iz vremena kojim je popraćen cijeli proces nastanka spomenika.
Autor izložbe je Anđelko Mihanović, dok grafičko oblikovanje potpisuje Josip Rajević.
Izložba ostaje otvorena do 11. veljače 2022.

Napomena:
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, uz poštivanje epidemioloških mjera: ulaz uz predočenje COVID potvrde ili potvrde o preboljenju, nošenje maske te uz ograničen broj posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u izložbenom prostoru.
Djeca i učenici izuzeti su od obveze posjedovanja Covid potvrde.
U Noći muzeja iskoristite prigodu za kupnju publikacija u izdanju Muzeja Ivana Meštrovića uz popust od 50%.

Plakat