Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr

Poduzeće Reklama centar iz Zadra započelo je postavljanje nove, odnosno zamjenu postojeće smeđe signalizacije na području općine Ružić, što je prva faza realizacije projekta pod nazivom U Meštrovićevom rodnom kraju koju ustanova Muzeji Ivana Meštrovića provodi u suradnji sa Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije i općinom Ružić.

Naime, temeljem natječaja Hrvatske turističke zajednice za sufinanciranje i potporu programima sustava turističkih zajednica u turistički manje razvijenim dijelovima Hrvatske te programu sufinanciranja pripreme, izrade i postavljanja turističke signalizacije i interpretacijskih ploča povijesno-kulturnih znamenitosti, ustanova Muzeji Ivana Meštrovića pokrenula je gore spomenuti program kojim će se označiti značajni objekti u Otavicama, Ružiću i Gradcu vezani uz život i djelo ovog velikog hrvatskog kipara. Projekt je u kolovozu 2010. godine prihvaćen od strane Hrvatske turističke zajednice.
Programom će se zamijeniti šest postojećih putokaza sa tekstom Mauzolej Ivana Meštrovića, na kojima će, prema želji pokojnog umjetnika, pisati Crkva presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović.
U okviru istog programa postavit će se i tri velike ploče s piktogramom dimenzija 1 m x 1,5 m koje će stajati na prilazima Crkvi sa svih frekventnijih pravaca – u Badnju, Siveriću i Ružiću.
Jednako tako, postavit će se i pet dvojezičnih hrvatsko-engleskih interpretacijskih ploča na kulturno-povijesnim znamenitostima vezanim uz život i djelo Ivana Meštrovića i to: unutar samog kompleksa Crkve Presvetog Otkupitelja, zatim unutar drvoreda kompleksa iz pravca Otavica, ispred škole i antimalarične stanice u Otavicama, ispred Meštrovićeve obiteljske kuće, te ispred crkve porođenja Blažene Djevice Marije u Gradcu.
Na korist posjetiteljima bit će i dva velika plana područja sa fotografijama i interpretacijskim tekstom koji će se postaviti ispred recepcije memorijalnog kompleksa te ispred zgrade općine u Gradcu.
Ovu značajnu akciju zaokružit će prigodna brošura pod nazivom U Meštrovićevom rodnom kraju.
Uz lani završenu recepciju memorijalnog kompleksa koju je financiralo Ministarstvo kulture RH i brojne druge kulturne i društvene aktivnosti inicirane, kako od strane Muzeja Ivana Meštrovića, tako i od strane općine Ružić, ovaj projekt trebao bi rezultirati početkom povratka ovog kulturnog blaga nulte kategorije na mjesto koje mu pripada.