Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
kljaci 39 0 220

Kljaci su selo u jugoistočnom dijelu općine i predstavljaju na neki način drugo središte općine. Kroz nedavnu povijest bilo je ono alternativno sjedište općine, posebice nakon oslobođenja, kad je prvih nekoliko godina tamo bila smještena općinska uprava, matični ured, pošta i druge institucije. Unatoč negativnim migracijskim tendencijama koje nisu zaobišli ni Kljake, selo i danas ima značajne potencijale i mogućnosti razvoja.

U selu se nalaze ambulanta, sjedište lovačkog društva „Sokol“, nekoliko suvremenih prodavaonica i ugostiteljskih objekata. Crkva svetog Ilije dominira brdom iznad mjesta i postala je jedan od simbola obrane za vrijeme Domovinskog rata. Crkva se nalazi na mjestu starohrvatske crkve iz IX. stoljeća i uz nju su pronađeni brojni arheološki nalazi koji svjedoče o kontinuitetu života na ovim područjima kroz stoljeća.

Danas Kljaci imaju 333 stanovnika, što ih svrstava na drugo mjesto po brojnosti u općini, istovremeno su i naselje koje je kroz povijest doživjelo najviše osipanja stanovništva, jer su još 1971. godine imali čak 1035 stanovnika (jedino naselje općine koje je ikada imalo više od 1000 stanovnika), a 1948 imalo je još i više stanovnika: 1172.

Za Kljake se može reći da su pravi biser ovoga kraja. Priroda je ovomu selu dala sve što se može dobiti: Veličanstvene padine Moseća, guste šume, plodne dolina koje u obilju natapa živa voda koja život znači. Infrastrukturno se naselja u zadnjoj dekadi značajno urbaniziralo, pa danas gotovo sve kuće imaju struju, vodu, telefonsku liniju, javnu rasvjetu, odvoz smeća, a većina ima i asfaltiran pristup.