Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr

Kulturno umjetničko društvo "Sveti Ilija Kljaci" niti mjesec dana od osnivačke skupštine grabi naprijed divovskim koracima. Društvo već broji preko dvije stotine članova, od djece do osamdestogodišnjaka. Ne nedostaje niti članova u najboljim godinama, vičnih plesu i pjesmi. Tako je zgrada osnovne škole Kljaci za subotnjih večernjih proba postala pretijesnom, pa se bogat program odvija i u vanjskom dvorištu. Uz zvuke ojkavice, dipala i harmonike ovo gotovo zaboravljeno selo Općine Ružić živnulo je novim životom, svojevrsnom renesansom zaboravljenih narodnih običaja.

Uz potporu načelnika i općine vrijedne ruke Kljačana svih generacija u samo tjedan dana pretvorile su desetljećima zapuštenu zgradu osnovne škole u blistav kompleks. Dok su se muškarci uhvatili sanacije krova, sređivanja sanitarija, drvenarije, bojanja zidova i prozora, popravljanja vrata i prozora, gospođe su se dohvatile metala i drugog priručnog alata dok cijela zgrada nije zabilstala do neprepoznatljivosti. Već i skela čeka subotu i presvlačenje vanjskih zidova kako bi se objekat zaštitilo od vlage što je nagrizla južni zid. Zasjalo je i poneko novo svjetlo oko škole, a valjda će i općina smoći snage poravnati dvorište kako bi se i u gornjim Kljacima nakon toliko desetljaća zaigralo pravo veliko kolo od pedesetak momaka i divojaka.
Eto, ono što institucijama nije pošlo za rukom petnaest godina ovi plemeniti ljudi učinili su dobrovoljnim radom u samo nekoliko dana. I nitko se ne buni nego se još svako malo iz škole začuje zvonka pjesma radosnih neimara. Svaka čast!