Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr

Međunarodna kulturna manifestacija Dani kršćanske kulture, koja se od 2005. godine održava u priobalnim centrima Dalmacije ove je godine u svoj program uvrstila i Meštrovićeve Otavice, odnosno kompleks Crkve Presvetog Otkupitelja u Ružiću.

Dani kršćanske kulture su vrlo rafinirana kulturna manifestacija kojoj su ciljevi, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva. S druge strane, manifestacija želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojemu živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

Dosadašnji laureati i sudionici manifestacije govore o njezinoj visokoj kulturnoj i intelektualnoj razini: Josip Botteri Dini, Kuzma Kovačić, Ljubo Stipišić Delmata, Čedo Antolić, Michael D. O'Brien, Vito Punzi, Ivan Aralica, Nevenka Nekić, Zdravko Gavran, Vladimir Lončarević, Rene Medvešek, mons. Franjo Komarica, mons. Ivan Devčić, mons. Marin Barišić, mons Ante Ivas, mons. Drago Šimundža, pater Ivan Fuček D.I. i drugi.
O njezinom neprijepornome značaju svjedoči i činjenica da su je od samog početka prepoznali i podupirali i Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija, Šibenska biskupija, te županijske i gradske uprave Splita, Dubrovnika i Šibenika.
Više o samoj manifestaciji možete vidjeti na web stranici www.danikrscanskekulture.info.

Dani kršćanske kulture 2011. godine traju od 9. do 19. travnja, a program u Petrovu polju na rasporedu je u nedjelju, 10. travnja i sastoji se od slijedećih točaka:

Put križa s pučkim pjevanjem od podnožja glavice pa do njenog vrha na kojemu se nalazi Crkva Presvetog Otkupitelja
Sudjeluju:
Folklorni ansambl Etno udruge Petrovo polje
KUD "Sveti Ilija Kljaci"

Sveta Misa u Crkvi Presvetog Otkupitelja
Predvodi:
fra Josip Matić, župnik župe Sv. Marije u Gradcu

Predavanje: Umjetnost kao otkupljenje za vječni život
Sudjeluju:
Zorana Jurić, kustosica Muzeja Ivana Meštrovića,
Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti i arheolog

Koncert duhovne glazbe - korizmenih napjeva
Nastupaju:
Hrid Matić, tenor
Gaj Matić Marović, klavir
Klapa Žrnovnica.

Činjenica da se manifestacija tako visoke kulturne razine održava u našoj maloj sredini zasigurno je dodatni motiv i svima nama da poradimo na revaloriziranju baštine koju nam je ostavio veliki Ivan Meštrović.