Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
U subotu, 8. rujna svečano je obilježen Dan Općine Ružić i blagdan zaštitnice župe Gradac Male Gospe. Središnju koncelebriranu svetu Misu u dvorištu župne crkve u Gradcu ispred iznimno velikog broja nazočnih vjernika predvodio je fra Marko Duran uz asistenciju desetak kolega iz okolnih župa, uključujući i bivšeg župnika fra Josipa Matića. U dugoj i upečatljivoj propovijedi fra Marko je pozvao vjernike da nasljeduju Mariju u poslušnosti, čistoći i povjerenju u Boga, kako bi oplemenili i dali smisao svom osobnom i obiteljskom životu, kao i životu čitavog naroda.
Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u općinskoj vijećnici pedesetak nazočnih gostiju iz javnog i političkog života pozdravio je načelnik Josip Sučić koji je ukratko pobrojao postignuća općinske vlasti u proteklom periodu. Posebice se osvrnuo na infrastrukturne projekte koji su realizirani u suradnji sa HEP-om, ŽUC-om i drugim državnim i županijskim tijelima, te na početak obnove Meštrovićeve ostavštine na Banovači, što je aktualno upravo ovih dana. Izrazio je i zadovoljstvo donošenjem novog Prostornog plana Općine Ružić koji postavio osnove gospodarskom i demografskom napretku općine. Posebnu zahvalnost načelnik  je uputio županu Goranu Pauku izražavajući nadu da potpora županije neće izostati ni u budućnosti.
U svom kratkom obraćanju župan je, apostrofirajući trenutačnu nedosljednu politiku središnje državne vlasti prema županiji, zahvalio načelniku na toplim riječima te obećao i u buduće davati Općini Ružić iskrenu i aktivnu potporu u svim njezinim nastojanjima.
Nakon svečane sjednice uslijedilo je polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata na središnjem križu kod crkve Male Gospe. Vijence su položili predstavnici općine i županije, HVIDRE Drniš, DVD-a Ružić, KUD-a Sveti Ilija Kljaci, Etno udruge Petrovo polje, Policijske uprave Šibensko-kninske te političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću. Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je župnik fra Josip Jukić.
Pučki dio proslave blagdana Male Gospe započeo je popodnevnom svetom Misom i blagoslovom djece i KUD-ova, nakon čega je uslijedio svečani mimohod sudionika folklornog programa do igrališta osnovne škole. Dok su se na pozornici smjenjivali pjevači i plesači iz gostujućih KUD-ova u uglu igrališta grlati su se „šijaši“ nadmetali u toj starodrevnoj igri. Najuspješniji su bili Zvone Cigić i Ante Galić koji su odnijeli prvu nagradu od 800 kuna, dok su drugu utješnu nagradu od 200 kuna osvojili Hrvoje Miljak i Neven Pauk. Svojim iskrenim i osebujnim nastupom publiku je posebice oduševio pučki pjesnik i član KUD-a Zvona Zagore Ivo Burić.
Po završetku folklornog programa nastupio je sastav Mak iz Imotskoga sa pjevačicom Kristinom koji se zabavljao nazočne do kasnih noćnih sati. Ove je godine po prvi put upriličen i vatromet što je posebice oduševilo brojne mališane. Vatromet su inače donirala braća Jole i Ante Jukica, naši sumještani koji stalno borave u Rijeci, a koji su se i do sada iskazali velikodušnim donacijama, prije svega DVD-u Ružić.
Poseban pečat ovogodišnjoj proslavi dala je etno tombola koju je osmislila Željka Franjić, a realizirali članice i članovi Etno udruge. Nagrade su se sastojale od autentičnih domaćih, uglavnom prehrambenih proizvoda. Bilo je tu luka, krumpira, balancana, jaja, paprike, ali i malo bogatijih poput sira iz mješine, maslinova ulje, meda i slično. Glavna nagrada bilo je živo jare koje su donirali Marin Franjić, Tomo Pastuović i Hrvoje Miljak. Sretni dobitnik bio je Jakiša Mijatovć i njegovo troje djece koja su nagradu odmah prigrlili kao kućnog ljubimca. Dio atmosfere sa izvlačenja nagrada možete pogledati ovdje.
Uz već spomenute braću Jukice te Općinu Ružić kao glavnog pokrovitelja, ovogodišnju proslavu Dana općine poduprli su: Šime Mijatović (Braniteljska zadruga Petrovo Polje), Frane Bojčić (Elektro radiona FB), Branimir Vukičević (Bučić gradnja), Josip Matić (Kop-kop), Miroslav Pućo (Pućo d.o.o.), Ante Blažević (Dim-mes), Mate Vidović, Pectus d.o.o., te gradovi Knin i Drniš. Medijski promotori bili su Radio Drniš i TV Jadran.
Svima veliko Hvala!